domingo, 3 de marzo de 2019

3.- Les capes de l'atmosfera

Hola¡¡¡¡ Avui començarem amb una part molt importat d'aquest tema doncs.... evidentment..... eixirà a l'examen¡¡¡¡. Encara no tinc ni idea de com ho ficaré però serà una part molt important de la nota així que.... a estudiar¡¡¡¡¡

En l'atmosfera es poden diferenciar cinc capes en funció de la seua composició en gasos i de la seua temperatura. Es recomana estudiar-les començant per la capa inferior, la troposfera , que és en la qual vivim, i continuar en ordre ascendent.  Per introduir-nos en el tema, millor visualitzar aquest video primer:




CAPES DE L'ATMOSFERA


1 . Troposfera. Arriba fins als 13 km. Conté el 80% dels gasos i quasi tot el vapor d'aigua. En ella cada 100 m més d'altura la temperatura descendeix 0,65 °C arribant a -60 °C als 13 km. Predominen els moviments verticals d'aire, com les denominades corrents de convecció. En ella es produeixen les precipitacions (pluges i nevades).

2 . Estratosfera. Comença als 13 km i arriba fins als 50 km. En ella predominen els moviments horitzontals de l'aire, d'ací el seu nom. Conté la capa d'ozó que absorbeix les radiacions UV. Aquesta reacció desprén energia i això provoca un augment de la temperatura d'uns -60 °C als 13 km fins a quasi els 80 °C als 50 km

3 . Mesosfera. Comença als 50 km i arriba fins als 80 km. És una capa sense ozó ni vapor d'aigua. En ella els meteorits arriben a posar-se incandescents i es produeixen les estreles fugaces. La temperatura descendeix d'uns 80 °C als 50 km fins a uns -80 °C als 80 km.

4 . Termosfera o ionosfera. Comença als 80 km i arriba fins als 500 km. A mesura que s'ascendeix la temperatura passa d'uns -80 °C a més de 1000 °C, d'ací el nom de termosfera . Conté partícules carregades d'electricitat (ions), d'ací el nom de ionosfera. Reflecteix les ones de ràdio i en ella es produeixen les aurores boreals que s'observen des de les zones polars.

5. Exosfera. És la capa més externa de l'atmosfera. Comença a partir dels 500 km d'altura. Presenta poques molècules d'aire i molt separades, per la qual cosa és molt difícil saber on acaba (aproximadament ha d'arribar als 2000 km).

No hay comentarios:

Publicar un comentario

9.- La contaminació atmosfèrica

Hola¡¡¡¡ Amb aquesta entrada finalitzem totes les meues propostes sobre aquesta unitat. No oblideu que esteu solament en la pestanya de Bit...