lunes, 11 de marzo de 2019

4.- Funció Protectora

L'atmosfera presenta diferents gradients de temperatura en les seues diferents capes. Això és pel fet que absorbeix de manera selectiva les radiacions de diferents longituds d'ona que ens arriben del Sol.

En la ionosfera s'absorbeixen les radiacions d'ona curta i alta energia (raigs X, raigs gamma i part de la  radiació ultraviolada, totes elles molt perjudicials per a la vida); i en la *ozonosfera, gran part de la radiació ultraviolada. Curiositat: En entrar en la troposfera ja s'ha absorbit tota la radiació de l'espectre electromagnètic menor de 290 micres de longitud d'ona i la composició és 9% ultraviolada, 41% visible i 50% infraroja. Les radiacions corresponents a l'espectre visible travessen l'atmosfera i aconsegueixen la superfície terrestre, d'on es dedueix que l'atmosfera és quasi transparent a aquestes radiacions i no experimenta un calfament apreciable en ser travessada per aquestes. No ocorre així amb les radiacions infraroges i les de menor energia, que són absorbides pel CO2 i el vapor d'aigua atmosfèrics i que ocasionen un augment de la temperatura. 




Alguns gasos presents en l'atmosfera (diòxid de carboni, metà, *CFCs, vapor d'aigua, ozó, òxids de nitrogen) permeten el pas de radiació solar d'ona curta (visible i ultraviolada), però retarden l'eixida de la radiació d'ona llarga (infraroja, és a dir, calor) emesa per la superfície terrestre en retindre i retornar part d'aqueixa calor de nou a la superfície. Això es tradueix en un augment de la temperatura que es coneix amb el nom d'efecte d'hivernacle, procés natural (l'efecte d'hivernacle no és una cosa dolenta, sinó el seu augment) que ha fet possible el desenvolupament de la vida en el nostre planeta i que provoca que la temperatura mitjana de la Terra siga 15 °C i que les diferències de temperatura entre el dia i la nit siguen menys acusades. En absència de tals gasos, es calcula que la temperatura mitjana en la superfície terrestre seria d'uns –18 °C (33 °C menys). El que està succeint és un calfament global del planeta per l'augment de la concentració de gasos d'efecte d'hivernacle, principalment CO2, a causa de les activitats humanes. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario

9.- La contaminació atmosfèrica

Hola¡¡¡¡ Amb aquesta entrada finalitzem totes les meues propostes sobre aquesta unitat. No oblideu que esteu solament en la pestanya de Bit...