lunes, 11 de marzo de 2019

7.- Els núvols

Com va??? Aquest punt es més fàcil i a mès al final  de l' entrada veureu uns quadres molt complets sobre els núvols (no hi ha que saber-ho tot).

L’aigua que forma part dels rius, llacs, bassals i, sobretot, de la mar s’evapora contínuament, a un ritme que depèn de la seva temperatura i de la humitat relativa de l’aire. També entra vapor d’aigua a l’aire a través de la transpiració de la vegetació. El vapor ingressat a l’aire es va estenent, però és tan transparent com l’aire mateix i no es fa gens visible, encara que se n’acumuli molt.

La manera més habitual de fer pluja és el refredament de l’aire: una certa quantitat de vapor d’aigua, si la temperatura baixa prou, no cap dins l’aire, per tant, s’ha d'eliminar i ho fa per condensació, de manera que torna a l’estat líquid (o al sòlid).
1.-El refredament es pot produir localment o per ascens.

2.-El vapor d’aigua necessita un suport per condensar-se en aigua líquida (o gel). Aquest suport poden ser superfícies sòlides extenses (com en el cas de la rosada o gebrada) o micropartícules (nuclis de condensació: cristalls de sals, pols, etc., sempre presents). Entorn dels nuclis es formen minúscules gotes de núvol, líquides (o sòlides), tan petites que no poden caure.
3.-El que fa visibles els núvols és la seva aigua líquida o sòlida, no el vapor.
4.-Si el procés continua, les minúscules gotes (o cristalls) de núvol s’agrupen i creixen, fins a ser prou grans com per vèncer la resistència de l’aire i caure: això és la pluja (o la neu).

Els núvols tenen diferents formes segons el mecanisme amb què es formen i la composició (predomini d’aigua o de gel).

Classifiquem els núvols


Núvols amb nom i llinatges






No hay comentarios:

Publicar un comentario

9.- La contaminació atmosfèrica

Hola¡¡¡¡ Amb aquesta entrada finalitzem totes les meues propostes sobre aquesta unitat. No oblideu que esteu solament en la pestanya de Bit...