lunes, 11 de marzo de 2019

5.- La Pressió Atmosferica

Hola¡¡¡¡ Hui estem ja més o menys per la meitat del tema. us està resultant fàcil? Espere que sí, en aquesta entrada us deixe diversos imatges explicatives i un vídeo... Ja sabeu aneu al dia i no us ho deixeu tot per al final¡¡¡¡



La  pressió atmosfèrica és el pes que exerceix l'aire damunt la superfície terrestre. De fet, podríem dir que vivim al fons d'una gran piscina d'aire.  La pressió varia d'uns llocs a altres a causa de diversos factors:

• L'altitud . La major pressió es registra al nivell del mar. En ascendir, disminueix molt, perquè cada vegada hi ha menys massa d'aire sobre la superfície. (Així, a 5 km d'altitud hi ha 500 *mb i a 50 km només 1 *mb.)

• La temperatura . Quan fa calor, l'aire s'expandeix, ocupa major espai, es fa més lleuger, ascendeix i exerceix menys pressió . Si la temperatura baixa , l'aire es contrau, ocupa menys espai, es fa més pesat, descendeix i augmenta la seua pressió.




Per mesurar la pressió atmosfèrica s'usa un baròmetre i les seues unitats de pressió són: Les més freqüents són els mil·libars (mb) i els mil·límetres de mercuri (mm de Hg). En condicions normals i a nivell de la mar, la pressió és: 1.013 mb = 760 mm de Hg = 1 atmosfera.

Així doncs, en funció de la temperatura i altitud de la zona, tindrem:
     - ZONES D'ALTA PRESSIÓ: Si la pressió és més alta: significa que l'aire fred està caient" sobre la superfície: bon temps, sense de ennivolats. Als mapes del temps s'assenyala amb una A (alta o anticicló).

      - ZONES DE BAIXA PRESSIÓ: Si la pressió és més baixa: l'aire calent està pujant, i si és humit, poden formar-se ennivolats, pluja i vent superficial. Als mapes del temps s'assenyala amb una B (baixa o borrasca).


Video de un experiment sobre la pressió atmosferica:








No hay comentarios:

Publicar un comentario

9.- La contaminació atmosfèrica

Hola¡¡¡¡ Amb aquesta entrada finalitzem totes les meues propostes sobre aquesta unitat. No oblideu que esteu solament en la pestanya de Bit...